Header image

Alles over de grote brand bij afvalverwerking Varsseveld

VARSSEVELD - Er heeft brand gewoed bij afvalverwerker Van der Horst aan de Aaltenseweg in Varsseveld. Het vuur ontstond rond 01.30 uur door nog onbekende oorzaak.

Het ging om een berg horeca-afval, aldus brandweerwoordvoerder René van der Neut. De brand ging volgens hem gepaard met veel rookontwikkeling.

Nablussen duurde lang
De brandweer was urenlang bezig met nablussen. Ook werd de berg afval uit elkaar getrokken.

De rook trok over de A18, richting Doetinchem, maar de wind voerde de rook ook in noordelijke richting, naar Zelhem en Vorden.

Om 14.00 uur meldde hij dat de brandweer terugging naar de kazerne. 

“De rook die lange tijd boven Varsseveld en de wijde omgeving hing was onze grootste zorg”, zegt hij. “Veel mensen hebben afgelopen nacht met de ramen open geslapen en we adviseren hun de ramen dicht te doen.”

Roet en as dalen neer
As- en roetdeeltjes kwamen neer in Varsseveld, op auto's, op straat en in tuinen. Eerste metingen wezen uit dat die relatief ongevaarlijk zijn. Van der Neut verduidelijkt: “Ze zijn niet gevaarlijker dan deeltjes die vrijkomen bij een barbecue. En die kun je gewoon wegvegen of wegspoelen.”

Niettemin heeft het RIVM besloten deeltjes die op het terrein van Van der Horst zijn beland te onderzoeken. Van der Neut: 'Dat gebeurt alleen bij branden van een grote omvang, zoals deze.'

Bij de brand werden de korpsen van Varsseveld en Silvolde ingezet en een hoogwerker uit Doetinchem. De brandweer hield onder meer een container met accu's nat om te voorkomen dat die in brand vloog.

Voor zover bekend zijn er geen gewonden.

Opnieuw vlammen 
Ondanks het lange nablussen, is er zaterdagavond toch weer brand ontstaan in een berg afval bij afvalverwerker Ter Horst in Varsseveld.

Tot 14.30 uur is de brandweer zaterdagmiddag bezig geweest met nablussen van een brand die in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 1.30 uur ontstond.

De brand zorgde voor veel rook en stank in de omgeving.

Zaterdagavond 21.30 uur rukte de brandweer opnieuw uit naar de afvalverwerker aan de Aaltenseweg, omdat er toch weer sprake was van brand.

In het afval zit broei, zegt een brandweerman ter plekke. Het afval waar de broei in zit, moet helemaal uit elkaar gehaald worden. De brandweer laat deze klus aan de afvalverwerker zelf over.

Door mediapartner Omroep Gelderland

Foto: Jordi DeckertAnder nieuws