Header image

Boerderijmuseum De Lebbenbrugge in Borculo weer open

BORCULO - Het museumseizoen van boerderijmuseum De Lebbenbrugge, Lebbenbruggedijk 25 in Borculo gaat op 1 mei weer beginnen. T/m 31 oktober is het museum dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur geopend.

 

Zo’n 30 vrijwilligers hebben het museum en omgeving weer spic en span gemaakt voor de bezoekers.

We beschikken over een AED. Veel vrijwilligers volgen een reanimatiecursus.

Ook dit seizoen is er weer een tentoonstelling, deze keer vooral gewijd aan fotograaf Bernard Jacob Hoetink, een van de eerste fotografen die vaak, samen met meester Heuvel, rond 1900 in de regio rondstruinde. Er zijn 8 panelen met de mooiste foto’s uit de tijd dat onze hele streek eigenlijk nog een museum was.

In 2013 is het museum begonnen met het opnieuw aanleggen van het museumterrein dat zijn voltooiing nadert. Oude elementen zijn teruggehaald en door de werkzaamheden van het waterschap aan de Slinge in 2014 heeft het nu een prachtige aansluiting aan de beek De Slinge, zoals dat vroeger ook het geval was. Er is een boomgaard met diverse oude fruitrassen, een bijenstal, een “stellen”bosje, waar uit het essenhout stelen voor handgereedschappen werden gesneden. Diverse oude gewassen in de moestuin geven een extra dimensie aan het erf. Verder staat er een bakhuisje, een replica van de oude hoefstal (waarin vroeger de paarden werden beslagen) en van een rosmolen, een draaimechanisme dat werd aangedreven door paarden.

Het museum geeft een uniek en authentiek beeld van een boerderij aan het eind van de negentiende eeuw.

Er is een videohoek, waar diverse oude en nieuwe films over de streek zijn te zien.

 

Ben Tragter

Deugenweerd 17

7271 XR – Borculo

0545-272087Ander nieuws