Header image

Concert in de tuin van Restaurant-Hotel de Tuinkamer Ruurlo

RUULO - De tuin van Restaurant-Hotel ‘De Tuinkamer’ zal zich op zaterdag 15 juli tijdens het tweede zomerconcert dat de KunstKring Ruurlo in de openlucht organiseert vullen met opzwepende Latijns-Amerikaanse klanken, voortgebracht door het Estudiantina Ensemble. Een zeven señores sterk muziekensemble, dat de traditie van de oorspronke-lijke Estudiantina-orkesten uit Cuba levend houdt. De Tuinkamer is gelegen aan de Hengeloseweg 1 in Ruurlo. Het concert begint om 20.30 uur.

 

De oorspronkelijke Estudiantina-orkesten werden gevormd door studenten, spelend in universitaire uniformen en bestonden uit twee gitaren, twee tres-en (een tres is een dubbelbesnaard gitaar-achtig instrument), contrabas of marímbula, kleine barokpauken en twee hoofdzangers die kleine percussie-instrumenten bespeelden. Deze groepen speelden op straten, pleinen en in cafés voor geld en plezier. In de muziek van de Estudiantina-orkesten kwamen verschillende muzikale culturen samen: Europese (voornamelijk Spaanse) liedkunst, Afrikaanse ritmiek en elementen uit de Franse hofmuziek. Na de glorietijd in de eerste helft van de 20e eeuw werd de Estudiantina-traditie langzamerhand vervangen door de salsa-orkesten. Deze richtten zich meer op de populaire danscultuur. Daarmee verdwenen voor een belangrijk deel de wortels en nuances die de muziek van de Estudiantina-orkesten kenmerken.

Het Nederlandse Estudiantina Ensemble heeft sinds de oprichting vele optredens verzorgd, aanvankelijk alleen in Nederland op met name festivals en salsadansfeesten. Wat het ensemble uniek maakt is dat het compromisloos vasthoudt aan het concept: Cubaanse muziek van bijna een eeuw geleden wordt op authentieke wijze en in een authentieke bezetting ten gehore gebracht. De eerste internationale erkenning kreeg de groep van het muzikale moederland Cuba, dat Estudiantina uitnodigde om op het Festival Pepe Sanchez in Santiago de Cuba in 2007 te komen spelen. In de jaren die volgden groeide de internationale belangstelling voor het ensemble, met name uit het Verre Oosten. Dit leidde tot verschillende tournees door China en Maleisië. In de zomer van 2014 was de band een van de hoofdacts op het grootste jazzfestival van zuidoost Europa, Nisville in Servië. In 2015 volgden tournees door Slovenië en Suriname. In het seizoen 2014/2015 vond de eerste ‘officiële’ theatertournee plaats die het ensemble langs ruim 20 enthousiaste Nederlandse theaters voerde.

Kaarten à  € 15,00 zijn verkrijgbaar via http://www.kunstkringruurlo.nl/kaarten-bestellen/ of bij Groot Jebbink, bloemen en bij Everwennink t/o de Coöp in Ruurlo. Aan de kassa kosten de kaarten € 17,50. Belangstellenden kunnen een diner voor € 29,50 p.p. reserveren in het restaurant van de Tuinkamer door een mail te sturen naar info@hoteldetuinkamer.nl. Het diner begint om 17.30 uur.

Voor meer informatie over het Estudiantina Ensemble: https://www.estudiantinaensemble.nl/Ander nieuws