Header image

Opnamens programma Buitengewoon in Borculo

BORCULO - Op woensdag  31 mei jl. kwam Omroep Gelderland naar Borculo, men maakte opnames voor  hun programma Buitengewoon. Drie camera’s deden werden gebruikt  en zelfs een drone met een camera erin maakte opname’s van boven af. Zelfs de gekraagde roodstaart komt in beeld. Harm Edens deed de interview’s, die vonden plaats bij de Lebbenbrugge en de Slinge.


Locaties van de opname’s bij de Hessenweg die langs de Lebbenbrugge loopt. Hier werd het verhaal verteld over de Hessenlui die met grote vrachten koopwaar, van uit Frammersbach (500 km. Duitsland in) bij de deelstaat Hessen, langs de Lebbenbrugge gingen. Eerst naar de Hanzesteden, later naar Utrecht, Amersfoort en Amsterdam. De kooplui konden in boerderij of in het hooi slapen. De grote wagens gingen aan één kant de schuur in en kwamen aan de voorkant erweer uit. Zelfs Prinsen gingen met hun legers over deze wegen. Het verhaal gaat dat Prins Maurits in de Lebbenbrugge heeft overnacht.


Lebbenbrugge was een herberg

En ze hieven er ook tol.

Op een knooppunt van twee plaatsen

Hielden ze het samenvol.

Vele gasten bleven slapen

Ja, zelfs adel in de stee.

En de boer en zijn boerinne

Dienden needrig en gedwee.

 

Tolheffen bij de Lebbenbrugge: Voor zo’n grote vracht met koopmanschappen uit Duitsland betaalde men 20 cent. Een boer met een vet varken was de tol 1 ½ cent. Voor een mager varken één cent.


Voor een ledig paard 2 ½ cent. De laatste bewoner Herman Schepers heeft zelfs nog  tol geind in 1932. Enkele boeren maakten een enorme omweg om te tol te ontlopen. Bij de tolboom staan aan weerszijden grote eiken, zodoende kon men niet stiekum de tol ontlopen.


Samen met Harm Edens zat men te keuvelen over het meanderen van de Slinge ( op een klein afstand van een reiger). En hoe het coulissenlandschap is ontstaan.


In  het Stelkampsveld werden prachtige natuur opnamen gemaakt. Dit prachtige natuurgebied werd goed in beeld gebracht. Deskundige uitleg werd hierbij gegeven.


De uitzending vind plaats op Zaterdag 10 juni a.s. in het programma Buitengewoon van Omroep Gelderland. Deze uitzending wordt ieder uur herhaald.Ander nieuws