Header image

Streektaal sterft uit als jongeren haar niet langer aanleren

BRUSSEL/ACHTERHOEK - ''Nedersakisch blijven leren is belangrijk voor jongeren uit het oosten en noorden van Nederland. Het is goed voor de hersenen en het opent deuren naar andere landen''. Dat zegt Europarlementariër  Annie Schreijer-Pierik tegen de Twentse Courant Tubantia.

 

Deze woensdag wordt er in het Europees Parlement in Brussel een conferentie georganiseerd die het Nedersakisch en Nederduits weer populairder moet maken. Op de conferentie zijn o.a. aanwezig ds. Anne van der Meiden, vertaler van de Bijbel naar het Twents. Maar ook gedeputeerde Erik Lievers van de provincie Overijssel, Martin Oude Wesselink directeur van RTV Oost en een Nederduits sprekende Europarlementariër en Bondsdaglid.

 

Speciale gast is Jan Kruimink. Hij is projectleider van 'Drents op school' en doet dus al wat Schreijer-Pierik voor ogen heeft. Het Nedersaksisch bijbrengen aan jongeren in de grensstreek. Onderwijs in het Gronings, Twents, Drents, Veluws en Achterhoeks, boeken en cd's in het Nedersakisch en projecten op internet moeten de taal een nieuwe impuls geven.

 

'Ouderen bij ons spreken in de verpleeghuizen hun streektaal nog, ze praten plat, maar als je dat niet bijhoudt, verdwijnt het.” Of in goed Twents: „De jonge generaosies heuren et Nedersaksisch minder en verleren et zodoende. Et moet krek aandersomme'', aldus Schreijer- Pierik tegenover De Twentse Courant Tubantia.Ander nieuws