Header image

Unieke cursus: leer in één dag zeisen

SINDEREN - Het gras maaien terwijl u de vogels hoort zingen en de bijen hoort zoemen? Dat is mogelijk wanneer u de zeis ter hand neemt en daarmee het hoge gras wegmaait.

 

Vanwege een toenemende belangstelling organiseert Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) op zaterdag 22 juli de cursus ‘maaien met de zeis’ in Sinderen (Achterhoek). U leert in één dag hoe u met behulp van de zeis uw grasland op een rustgevende, authentieke en natuurvriendelijke wijze kunt maaien. Deelnemers leren een hooilandje maaien op het terrein van NatuurlijkBUITEN in Sinderen. NatuurlijkBUITEN is een fraaie locatie met veel aandacht voor wilde planten, bijen, vlinders en vogels. De kosten bedragen € 60,-. Belangstellenden melden zich aan via www.landschapsbeheergelderland.nl.

 

Het maaien met de zeis is een handigheid die onze voorouders beheersten. Door middel van een draaitechniek wordt het gras baan voor baan gemaaid. Voor kleinschalig landschaps-beheer is een zeis een goed alternatief voor een bosmaaier of maaimachine. Vooral bij kleinere of onregelmatige stukjes is de zeis handiger en vaak sneller. U kunt gemakkelijker om een orchidee heen maaien en dieren die in het gras zitten, hebben een grotere kans om weg te vluchten dan bij motorgereedschap. En u maait natuurlijk zonder lawaai en benzine. Dus, zet de motormaaier in de schuur en haal de zeis van de hanenbalken!

 

Een ervaren docent leert u in een dag de basisbeginselen van het maaien met de zeis: maaien op vlak terrein met een juiste lichaamshouding en de zeis veilig hanteren en transporteren. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan het onderhouden en scherpen van de zeis (‘haren’ van de zeis). De mobiele smid kan uw eigen zeis op lengte en houding afstellen zodat u er prettig(er) mee kunt werken.

 

Iedereen die het leuk vindt om te leren hoe het maaien met de zeis in zijn werk gaat, kan zich opgeven voor de praktische cursus. We gaan ervan uit dat deelnemers hun eigen zeis meenemen. Eventueel kunt u ter plaatse een zeis lenen. Vrijwilligers van bij SLG aangesloten groepen krijgen korting.
 

Nationaal Kampioenschap Zeisen
Wist u dat er zelfs wedstrijden maaien met de zeis zijn? Op zaterdag 26 augustus vindt het Nationaal Kampioenschap Zeisen plaats tijdens het Oogstfeest in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Hier strijden teams tegen elkaar om de vaardigheid in het maaien met de zeis. Wie weet geeft u zich na het volgen van een cursus wel op voor het kampioenschap of gaat u daar een kijkje nemen!

 
Met het kampioenschap en de cursussen wil SLG een oud ambacht in ere herstellen. Kijk voor alle activiteiten rondom maaien met de zeis op de website van SLG: www.landschapsbeheergelderland.nl.Ander nieuws