Header image

Herbert Tomesen herstelt details aan Maquette van Doetinchem

DOETINCHEM - Oud-Doetinchemmer Herbert Tomesen is zondag 30 april in het Stadsmuseum om verdwenen details in de Maquette van Doetinchem te herstellen. Tomesen werkte tien jaar aan de maquette die in maart 1995 voor het eerst aan het publiek werd getoond.

 

De maquette is sindsdien door vele duizenden belangstellenden bekeken.  Ze toont de binnenstad anno 1939. Ruim vijf jaar later, in maart 1945, werd het centrum door drie bombardementen totaal verwoest.

 

De tand des tijds is sinds de presentatie niet aan de blikvanger van het Stadsmuseum voorbij gegaan. Daarom voert Tomesen (Doetinchem, 1959) het onderhoudswerk uit. Zo worden onder meer de slagbomen bij de brug over de Oude IJssel bij de Waterstraat hersteld, hekwerken vernieuwd en lantaarnpalen opnieuw opgezet.

 

Voor de bouw baseerde Tomesen zich destijds op een luchtfoto van Doetinchem in 1939. Dat het zomer is, is onder meer te zien aan het open dak van de cabriolet die geparkeerd staat naast een villa aan de Hamburgerstraat, de terrassen en de kleding van de figuren op straat.  Naast de luchtfoto, baseerde de professionele maquettebouwer zich ook op ansichtkaarten, bouwtekeningen en hij hield driehonderd interviews met Doetinchemmers om elk detail van de binnenstad anno 1939 aan het licht te brengen. En juist vanwege die correcte weergave is het nu tijd de details weer in orde te brengen.

 

Maaike Kool, directeur van het Stadsmuseum is blij dat Tomesen de opknapbeurt uitvoert. "De maquette is het hart van ons museum. Nog steeds doen mensen die het bouwwerk toch al regelmatig gezien hebben, nieuwe ontdekkingen. De maquette is startpunt voor stadswandelingen door de binnenstad en rondleidingen door ons museum. Bezoekers die de maquette voor de eerste keer zien zijn onder de indruk van de zorgvuldigheid waarmee de kerken, winkels, huizen en straten zijn vorm gegeven.  Mede daarom is het zo belangrijk dat de details hersteld worden. Het is de aandacht die de historie van de stad voortdurend vraagt. Het is een heel belangrijk deel van de geschiedenis van Doetinchem die in de maquette tot leven komt."

 

Behalve de maquette van de verdwenen stad, bouwde Tomesen ook een maquette die de situatie van de Doetinchemse binnenstad anno 1830 weergeeft.  Deze is ook in het Stadsmuseum aan de Burgemeester van Nispenstraat 2 in Doetinchem te zien.Ander nieuws