Header image

Chinese orkesten ontdekken Winterswijk

WINTERSWIJK - Op zondag 30 juli a.s. bezoekt voor de tweede keer een Chinees orkest Winterswijk. Aanleiding is de geplande concertreis van Muziekvereniging Excelsior Winterswijk naar China en een positief verlopen eerder bezoek van een Chinees orkest, afgelopen februari. Excelsior beleefde afgelopen juni haar 110--jarig bestaan. Dit jubileum wordt op unieke wijze gevierd. In oktober stappen 78 orkestleden en slagwerkers van Excelsior in het vliegtuig, voor een concertreis naar China. Excelsior is als enige Nederlandse orkest uitgenodigd om deel te nemen aan het prestigieuze Internationale Nanjing muziekfestival. Naast deelname aan dit festival zullen er ook concerten worden gegeven in grote concertzalen.

Promotie Winterswijk

In het kader van deze reis naar China heeft Excelsior op 5 februari het orkest van de Nanjing Forest Police College in Winterswijk uitgenodigd. De beide orkesten hebben gezamenlijk een concert verzorgd in Theater de Storm. Daarnaast heeft Excelsior er alles aan gedaan, Winterswijk als ideale reisbestemming voor Chinezen toeristen en Chinese orkesten te tonen. Er zijn in China enorme bedragen beschikbaar voor culturele uitwisselingsbezoeken. Excelsior ziet hierin goede zakelijke kansen voor met name de Winterswijkse horeca- en recreatiebedrijven. Om Winterswijk te promoten, is met de eerste groep Chinese bezoekers een rondrit gemaakt door het Nationaal Landschap Winterswijk. Ook is een bezoek gebracht aan de mooiste molen van Winterswijk; Molen Bataaf. Ook een kleine stadswandeling onder leiding van gidsen van het Gilde, was onderdeel van het bezoek. En de gezamenlijk Achterhoekse stamppot maaltijd is met smaak genuttigd. De Chinese gasten, en met name een hooggeplaatste cultureel attaché, waren zeer te spreken over de perfecte ontvangst en waren ook erg positief over Winterswijk als reisbestemming.

Ruiheng Youth Band of Nanjing

Deze positieve ervaring heeft er toe geleid dat intussen een tweede orkest naar Winterswijk komt. Op 30 juli verwelkomt Excelsior de Ruiheng Youth Band uit Nanjing. Het bezoek aan Winterswijk vormt een onderdeel van een Europese tour van 28 juli t/m 5 augustus. Het jeugdorkest is onderdeel van de Fuzimiao basisschool uit Nanjing. En bestaat uit ongeveer 35 jonge muzikanten in de leeftijd van 9 – 12 jaar. Het orkest heeft twee keer het provincie concours voor orkesten in Jiangsu gewonnen.

De school met 4500 leerlingen, voert geheel in Chinese stijl, een eigen motto: ‘Elke dag zijn er nieuwe uitdagingen, nieuwe studiestijlen en we zijn niet bang voor de moeilijkheden; dankzij onze realistische houding, onderwijsstijl en moed te onderzoeken!’ De school hecht grote waarde aan kunst- en cultuureducatie. Sterker; Kunst en cultuur wordt door hen gezien als de kracht waarop de school drijft en floreert. Mede dankzij deze visie en aanpak verkreeg de school in 2008 de begeerde ‘A-level’ nominatie van de Chinese Society of Education.

Samen musiceren

De Chinese muzikantjes vinden het leuk om op te treden. Maar ze zijn ook benieuwd naar Nederlandse jongeren. En ze vinden het nog leuker om samen muziek te maken met de jeugdleden van Excelsior. Bij het onderlinge contact kan de taal lastig zijn, maar samen muziek maken is geen probleem. Muzikanten in China en Nederland gebruiken hetzelfde notenschrift. Muziek is de enige universele taal ter wereld.

Concert op sfeervolle locatie voor iedereen toegankelijk

Vanwege de vakantieperiode zijn de Winterswijkse podia gesloten, ook zijn veel Winterswijkers op vakantie. Daarom heeft Excelsior voor het bezoek van Ruiheng Youth Band contact gezocht met Recreatiecentrum het Winkel. Eigenaar Bertie Reuselink was direct erg enthousiast over het ontvangen van de Chinese gasten. Er wordt zelfs een heuse Chinese themaweek aan gekoppeld. Recreatiecentrum het Winkel heeft prachtige faciliteiten om bij zowel goede als slechte weersomstandigheden een concert mogelijk te maken. Bij mooi weer zal het concert plaats vinden rondom het sfeervolle Rijksmonument Erve Brookert. Deze kan tijdens het concert worden bezocht.

Erve Brookert is een Rijksmonument dat bestaat uit een oud Saksische boerderij met hooischuur en origineel klompenhuis. De boerderij is gebouwd in 1875 en verkeert helemaal in authentieke staat. Een uniek Achterhoeks decor voor een orkest uit China.

Praktisch

Het optreden van de Ruiheng Youth Band of Nanjing en de jeugd van Excelsior

 

Wanneer: 30 juli, start om 13.30 uur en duurt tot 15.30 uur.

Kosten: Het optreden is kosteloos te bezoeken.

Locatie: Recreatiepark Het Winkel, De Slingeweg 20, Brinkheurne WinterswijkAnder nieuws