Header image

Indrukwekkende expositie rond 5 jarig bestaan Kunstgemaal

BRONKHORST- Het Kunstgemaal viert haar eerste lustrum. Hiervoor stelde curator Joost Wolters een feestelijke tentoonstelling samen met werk van meer dan 100 nationale en internationale kunstenaars die de afgelopen 5 jaar in Het Kunstgemaal hebben geëxposeerd.

Het gemaal bij de Groote Beek op de IJsseldijk (1954) is door haar modernistische architectuur een opvallende uitzondering in het historische Bronkhorst. Voor Joost Wolters is het een vertrouwde plek omdat zijn grootouders in de vroegere dienstwoning woonden. Ruim 5 jaar gelden richtte hij met zijn partner Erik Workel en een team van 25 vrijwilligers een stichting op om het pand te behouden en een nieuwe openbare functie te geven, namelijk een expositieruimte voor hedendaagse kunst. Een plek waar de geschiedenis van Bronkhorst, de natuur van de IJsselvallei en de inspiratie van kunst en vormgeving bij elkaar worden gebracht. In april 2014 opende Het Kunstgemaal voor het eerst zijn deuren en is het inmiddels uitgegroeid tot een instituut waar binnen- en buitenlandse kunstenaars en kunstliefhebbers elkaar vinden.

De jubileumexpositie - 5 jaar Het Kunstgemaal - toont nu ruim honderd kunstwerken van zowel gerenommeerde kunstenaars als jong talent in een feestelijke ‘salonopstelling’. Het resultaat is een liefdevol en kleurrijk geheel waarin de zintuigen tekort komen: tekeningen, schilderijen, sculpturen, geluid en fotografie zijn samengebracht en vullen de complete ruimte. Daarbij is speciale aandacht geschonken aan de beste talenten die Gelderland te bieden heeft op hedendaags kunstgebied.

En bijna alles is dit keer te koop, waarbij de opbrengst gedeeltelijk Het Kunstgemaal ten goede komt om weer stappen voorwaarts te laten zetten.

Ter gelegenheid van het jubileum heeft de internationaal gerenommeerde kunstenaar Jan van der Ploeg het Kunstgemaal verrijkt met twee unieke muurschilderingen, in het café en op de voorgevel, en hebben Marijke de Goey, Rob Sweere, Filip Jonker en Floris Hovers de opdracht gekregen om speciaal voor deze plek een buitenbeeld te ontwerpen en te maken voor de omliggende tuin.

Het Kunstgemaal dankt zijn bestuur, de vrijwilligers, de kunstenaars en makers, de Gemeente Bronckhorst, het Mondriaanfonds, de Provincie Gelderland en het Prins Bernhard Cultuurfonds voor hun steun en vertrouwen.

 

 ‘5 jaar Het Kunstgemaal’: te zien van 26 januari t/m 24 juni.

Het Kunstgemaal, Veerweg 1, Bronkhorst.

Foto’s: Benno Thoma (HIT-photography)


Bekijk hieronder de foto'sthumbnail_Jan van der Ploeg, Wall Painting No.472, Untitled, 2019, 135 x  635cm., acrylic on wall, Kunstgemaal Bronkhorst, Bronkhorst-2.jpg
floris h.jpg
overzicht KG 5.jpg
overzicht KG 5jr 2.jpg
Ropp Schouten.jpg

Ander nieuws